Groene thee
Groene en zwarte thee zijn nauw aan elkaar verwant, ze zijn namelijk afkomstig van dezelfde plant. Bij groene thee onderbreken ze het fermentatieproces. Hierdoor behoud de groene thee veel meer van zijn waardevolle enzymen. Enzymen waar ons lichaam erg blij mee is.
Om een goede groene thee te produceren zijn veel verschillende en tijdrovende processen nodig. Zo wordt er via een meerdere uren durend verwelkingsproces voor gezorgd dat de bladeren zacht en soepel worden. Hierna kan direct het drogingsproces inzetten. Belangrijk is dat dit ook direct gebeurd. Op deze manier wordt elk bladvariabel verwelkingsproces onderdrukt.
Van land tot land varieert de verwerking van groene thee. In China roosteren ze de balderen in grote pannen. Terwijl ze er in Japan voor kiezen de theebladeren te stomen.Beide processen zijn echter zeer delicaat van aard, en vereist daarom grote zorgvuldigheid. Een overschot aan warmte of stoom beïnvloed direct de smaak, en dus de kwaliteit van de thee onherstelbaar.
Het droogproces zorgt voor de rijke, vaak vurige groene kleur. Dit komt omdat het chlorofyl grotendeels in tact blijft. Bovendien worden alle natuurlijke voedingsstoffen die zich aan het blad bevinden perfect geconserveerd.
Om er bij jou in de keuken voor te zorgen dat deze thee blaadjes op dezelfde delicate wijze worden behandeld, is het advies jou thee te maken met water van 80°. Op deze manier behoud de eerder genoemde enzymen en chlorofyl zijn kwaliteit. Zo kun je genieten van de optimale smaak van een heerlijke mok groene thee.
Weet je niet zo goed welke groene thee je wilt proberen? Dit zijn onze favorieten: