
JURA veelgestelde vragen (FAQ'S)
Heb je vragen over je JURA koffiemachine die niet worden behandeld op onze andere pagina’s over onderhoud, reiniging, ontkalking, melkopschuimsystemen of foutmeldingen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Op deze pagina verzamelen we de meest voorkomende vragen van JURA-gebruikers die niet onder de eerder genoemde categorieën vallen. Of het nu gaat om het zetten van twee kopjes tegelijk, het kiezen van de juiste koffiebonen, of andere praktische tips voor het dagelijks gebruik van je machine, wij bieden je hier de antwoorden.
Meer weten over JURA? Ga dan naar http://www.jura.com.
JURA Koffiemachines
Geniet ook thuis van de beste koffiekwaliteit zoals u die tot nu toe alleen uit Italiaanse koffiebars kende.
JURA Accessoires
JURA levert een uitgebreid assortiment moderne accessoires om nog meer van uw volautomaat te kunnen genieten.
JURA Onderhoud
JURA zorgt dat het onderhoud van koffiemachines net zo eenvoudig is als de bereiding er van.
Veel gestelde vragen
Hoe vaak moet je je JURA koffiemachine onderhouden?
Om jouw JURA koffiemachine in topconditie te houden, is regelmatig onderhoud essentieel. De machine geeft zelf aan wanneer het tijd is voor reiniging, het vervangen van het waterfilter, of ontkalking. Gemiddeld wordt aangeraden om:
-
Dagelijks: De lekbak en residubak leeg te maken en om te spoelen.
-
Wekelijks: Het melksysteem te reinigen als je melkdranken maakt.
-
Maandelijks: Een automatische reinigingscyclus uit te voeren met een JURA reinigingstablet.
-
Periodiek: Waterfilter vervangen (afhankelijk van waterhardheid, meestal elke 2-3 maanden).
Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van je machine en zorgt ervoor dat je koffie altijd optimaal smaakt. JURA’s onderhoudssystemen zijn grotendeels automatisch, dus je krijgt keurig een melding wanneer actie nodig is.
Kan ik de JURA koffiemachine zelf schoonmaken?
Ja, absoluut. JURA machines zijn ontworpen voor gebruiksgemak en eenvoudig onderhoud. Met behulp van de automatische reinigingsprogramma’s kan vrijwel alles zonder technische kennis:
-
Binnenwerk: De machine heeft een automatisch reinigingsprogramma voor de zetgroep.
-
Melksysteem: Kan dagelijks worden gereinigd met een speciaal melksysteemreiniger via een eenvoudige spoelcyclus.
-
Watertank, lekbak, residubak: Deze onderdelen kun je zelf eenvoudig uitnemen en afspoelen.
-
Uitzondering: De zetgroep bij JURA is vast gemonteerd en hoef je niet handmatig uit te nemen zoals bij sommige andere merken, wat juist voorkomt dat je fouten maakt tijdens het reinigen.
Kortom, de machine doet het meeste werk zelf, jij hoeft alleen maar de juiste reinigingsmiddelen en instructies te volgen.
Wat is de levensduur van een JURA koffiemachine?
Een JURA koffiemachine staat bekend om zijn robuuste bouwkwaliteit en gaat bij goed onderhoud gemiddeld 8 tot 12 jaar mee. Sommige gebruikers melden zelfs dat hun machine na 15 jaar nog probleemloos functioneert!
Belangrijke factoren die de levensduur beïnvloeden:
-
Regelmatig en goed onderhoud.
-
Gebruik van JURA waterfilters om kalkaanslag te voorkomen.
-
Tijdig vervangen van slijtageonderdelen zoals het melksysteem.
-
Het juiste type koffiebonen gebruiken (vermijd te olieachtige/glimmende koffiebonen).
Investeer je in een JURA, dan koop je niet zomaar een apparaat, maar een machine die gebouwd is voor de lange termijn.
Is een JURA koffiemachine het geld waard?
Voor de echte koffieliefhebber is een JURA koffiemachine absoluut het geld waard. Je betaalt voor:
-
Uitzonderlijke bouwkwaliteit (Duits/Zwitserse engineering).
-
Automatische reinigingsprogramma’s die je veel werk uit handen nemen.
-
Consistente koffiekwaliteit, kop na kop.
-
Duurzaamheid: minder plastic onderdelen, langere levensduur, hoogwaardige materialen.
-
Gebruiksgemak: touchscreenbediening, programmageheugen, melkopschuimsystemen; alles ontworpen voor comfort en perfecte resultaten.
Hoewel JURA machines in de hogere prijsklasse vallen, bespaar je op lange termijn doordat ze minder onderhoudsgevoelig zijn én je minder snel hoeft te vervangen. Zie het als investeren in dagelijks gemak en topkwaliteit koffie.

Welke koffiebonen zijn het beste voor mijn JURA machine?
-
Welke invloed hebben bonen op smaak én techniek?
- Zijn er bonen die schadelijk zijn voor de molen?
De beste koffiebonen voor een JURA machine zijn kwalitatieve 100% arabica bonen of een blend met maximaal 25% robusta. Waarom? Arabica-bonen zijn zachter en bevatten minder oliën dan robusta, waardoor je molen minder slijt en je koffie niet bitter wordt.
Goedkope supermarktbonen bevatten vaak veel olie, wat kan zorgen voor vetophoping in de zetgroep en de molen, wat uiteindelijk technische storingen kan veroorzaken.
Tip: Kies voor vers gebrande bonen, zoals die van De Koffieplantage. Daarmee profiteer je van optimale smaak én behoud van je machine.
Kwaliteitskoffie hoeft niet duur te zijn! Kies bijvoorbeeld voor de Knight of Arabica.
Wat is het verschil tussen de verschillende JURA modellen?
JURA biedt een breed assortiment koffiemachines dat varieert van compacte instapmodellen voor thuisgebruik tot geavanceerde premium machines voor kantoren of echte koffieliefhebbers. Elke machine is ontworpen met Zwitserse precisie en gericht op gebruiksgemak, duurzaamheid en koffiekwaliteit. Het verschil tussen de modellen zit niet alleen in de prijs, maar vooral in functionaliteit, gebruiksgemak en technische snufjes. Let bij het kiezen van een model op de volgende kenmerken:
-
Aantal koffiespecialiteiten:
Sommige modellen bieden enkel espresso en gewone koffie, terwijl andere je laten kiezen uit wel 16 tot 28 verschillende koffiespecialiteiten, zoals cappuccino, latte macchiato, flat white of zelfs cold brew. Hoe groter je gezin of hoe diverser je smaak, hoe meer dit verschil uitmaakt. -
Automatisch melksysteem:
Basismodellen hebben geen melksysteem of vereisen handmatige stoom, terwijl de luxere modellen een volledig geïntegreerd, automatisch reinigend melksysteem hebben. Hiermee zet je met één druk op de knop melkspecialiteiten, zonder extra handelingen of schoonmaakwerk. -
Bediening (knoppen vs. touchscreen vs. app):
Instapmodellen hebben vaak fysieke drukknoppen. Geavanceerde modellen beschikken over kleurentouchscreens, intuïtieve menu’s en zelfs bediening via de JURA app (J.O.E.). Ideaal voor liefhebbers van technologie of voor bedrijven die gebruiksgemak zoeken. -
Water- en bonenreservoirgrootte:
Kleinere modellen zijn ontworpen voor huishoudelijk gebruik en hebben dus kleinere reservoirs. Grotere modellen hebben ruime watertanks en bonencontainers, waardoor je minder vaak hoeft bij te vullen – een belangrijke factor bij intensief gebruik, zoals op een kantoor. -
Smart Connect / Wifi-ondersteuning:
Sommige JURA machines bieden Bluetooth- of WiFi-connectiviteit. Hiermee kun je via je smartphone recepten aanpassen, onderhoud beheren of het apparaat op afstand bedienen. Dit is vooral handig voor tech-savvy gebruikers of als meerdere mensen het apparaat gebruiken.
Twijfel je welk model bij je past? Kijk niet alleen naar het aantal functies, maar vooral naar je gebruikssituatie. Voor een gezin met drie koffiedrinkers volstaat vaak een compact model, maar op een kantoor of in een horecazaak is een model met grote capaciteit en automatisch melksysteem essentieel. Laat je desgewenst adviseren door De Koffieplantage, wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze!
Wat zijn de actuele garantievoorwaarden van JURA?
De gedetailleerde garantievoorwaarden vindt u hier.

Hoe vaak moet mijn JURA machine een servicebeurt krijgen?
Als de machine normaal functioneert, is een servicebeurt niet direct noodzakelijk. Gemiddeld wordt een onderhoudsbeurt eens per 2-3 jaar aanbevolen. Bij klachten of storingen is het verstandig om even bij ons in de winkel langs te komen met de machine zodat wij er even naar kunnen kijken.
Waarom is mijn koffie niet warm genoeg?
-
Komt dit door het apparaat of gebruikersfout?
-
Wat zijn de instellingen?
JURA machines zetten koffie op ±83°C tot 86°C – dit is standaard iets lager dan sommige mensen gewend zijn, om oververhitting van aroma’s te voorkomen.
Koud porselein slurpt echter warmte op. Verwarm je kopje dus eerst met heet water. Controleer ook of je de temperatuur op ‘hoog’ hebt ingesteld via het menu.
Tip: Gebruik een kopjeswarmer voor optimaal resultaat, vooral in de wintermaanden.
Waarom smaakt de koffie minder sterk als ik twee kopjes tegelijk zet?
Wanneer je twee kopjes koffie tegelijk zet, gebruikt de machine dezelfde hoeveelheid gemalen koffie als voor één kopje, verdeeld over twee porties. Dit resulteert in een minder sterke smaak. Voor een sterkere koffie kun je beter twee keer één kopje zetten.

Hoe vaak moet ik mijn JURA koffiemachine reinigen of ontkalken?
-
Wat is het verschil tussen reinigen en ontkalken?
-
Hoe weet je wanneer dit nodig is?
-
Wat gebeurt er als je dit niet doet?
Bij een JURA koffiemachine is er een duidelijk verschil tussen reinigen en ontkalken. Reiniging verwijdert vetten en koffieresten uit het binnenwerk, terwijl ontkalken kalkafzetting in het watersysteem tegengaat.
De machine geeft automatisch aan wanneer een reiniging of ontkalking nodig is — dat is afhankelijk van gebruiksfrequentie en of je een waterfilter gebruikt. Reinigen gebeurt meestal om de 200 kopjes. Ontkalken is niet nodig als je een CLARIS-filter correct gebruikt.
Laat je dit onderhoud achterwege? Dan riskeer je bitter smakende koffie, trage prestaties en zelfs schade aan de machine.
Tip: Gebruik altijd originele JURA reinigingstabletten en ontkalkingstabletten voor optimale werking en garantiebehoud.
Er komt weinig of geen water of stoom uit het pijpje (bij apparaten met Connector System). Het pompgeluid is heel zacht. Wat kan ik doen?
Het Connector System kan verstopt zijn door melkresten of kalkschilfers die tijdens het ontkalken zijn opgelost.
Haal het pijpje van het Connector System af. Schroef het zwarte aansluitgedeelte eraf. Reinig het aansluitgedeelte grondig. Schroef het aansluitgedeelte met de hand op het Connector System.
De koffie loopt slechts druppelsgewijs uit de pijpjes en de koffiebereiding duurt dan ook heel lang. Waar aan ligt dat?
Dit kan gebeuren als de maalgraad voor de gebruikte koffie te fijn is ingesteld. Stel de maalgraad grover in. Hoe dat werkt, vindt u in de gebruiksaanwijzing van uw apparaat.
Belangrijk: verstel de maalgraad alleen als de molen draait, want anders kan er mechanische schade optreden.
Indien u gemalen koffiepoeder er via de poederschacht in doet, let er dan op dat de poeder niet te fijn is gemalen.
Kan in mijn volautomaat schimmel ontstaan?
Nee, schimmelresten kunnen bij JURA volautomaten niet optreden als het apparaat zich in een correcte toestand bevindt en volgens de gebruiksaanwijzing wordt gebruikt en gereinigd. JURA garandeert dit met het hygiënecertificaat van TÜV Rheinland.
Zoals bij alle huishoudelijke apparaten is de gebruiker zelf verantwoordelijk voor de omgang met het hoogwaardige product van ons bedrijf. Het dagelijks onderhoud en de hygiëne in de omgang met melk, koffie en water zijn niet alleen beslissend voor een constant koffieresultaat, maar ook voor de reinheid en daarmee de lange levensduur van uw apparaat.
Wetenswaardigheden:
Levensmiddelen worden streng gecontroleerd en moeten voldoen aan voorschriften voor de bescherming van onze gezondheid. Deze voorschriften worden geregeld in heel veel wetten, richtlijnen en normen. Ook de verwerking van levensmiddelen in apparaten is onderworpen aan wettelijke bepalingen, waaraan wij als fabrikant van hoogwaardige koffie-volautomaten op alle punten voldoen.
Met onze gepatenteerde zetgroep en de hygiënegarantie hebben we daarnaast nog veel andere maatregelen getroffen om de hygiëne in onze volautomaten te waarborgen.

Waarom geeft mijn machine aan dat de lekbak ontbreekt terwijl deze er gewoon in zit?
-
Waar wordt deze detectie op gebaseerd?
-
Kan vuil de oorzaak zijn?
De lekbak en residubak worden herkend via metalen contactpunten. Zit hier vuil of vocht op, dan kan de machine ‘denken’ dat ze niet geplaatst zijn.
Reinig deze contactpunten goed met een droge doek of een beetje alcohol en plaats de bakken stevig terug.
Tip: Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, want die tasten de contactpunten aan. Reinig deze onderdelen regelmatig om dit probleem te voorkomen.
Wat betekent de melding 'Systeem vullen' en hoe los ik dit op?
-
Wat triggert deze melding?
-
Is het altijd een storing of soms gewoon verkeerd gebruik?
‘Systeem vullen’ verschijnt wanneer het binnenwerk van de machine lucht bevat en dus geen water kan aanzuigen. Meestal komt dit voor na ontkalken of wanneer je het waterreservoir leeg laat lopen.
Oplossing: plaats het reservoir correct terug, vul het volledig en activeer de heetwaterfunctie om het systeem weer te vullen.
Blijft de melding? Dan kan er een kalkprop zitten in de leidingen of een filter verkeerd zijn geplaatst.
Tip: Gebruik altijd zacht water of een CLARIS-filter om kalkaanslag en blokkades te voorkomen.
Waarom geeft het apparaat “vinger van het display af” aan?
- De vinger bevond zich te lang op het display.
- Het display is verontreinigd. Reinig het display met een microvezeldoek.
- Het touchscreen display past zich aan de omgeving (temperatuur, zonlicht en vocht) aan. Als het apparaat zich in een omgeving bevindt die snel verandert, is het nodig het apparaat gedurende een paar seconden van het stroomnet af te halen, zodat het display opnieuw wordt gekalibreerd.
Touchscreen display reageert niet of zelfstandig?
Reinig het touchscreen display grondig met glasreiniger of schoon water en een zachte doek. Wrijf het vervolgens na met een droge zachte doek.
Werkt dit niet? Kom dan langs met uw machine in onze winkel zodat wij er even naar kunnen kijken.
